Välj den bästa veden för din braskamin – articheat

Din vang

Din vang är tom

Kolla in dessa samlingar.

Articheat

Vi kan hjälpa dig med alla frågor angående kaminer. Om du överväger att köpa en, uppmanar vi dig att utforska vårt prisvärda sortiment.

Välj den bästa veden för din braskamin

För att få ut det bästa av din braskamin är det avgörande att välja rätt typ av ved. Olika träslag har olika egenskaper som kan påverka eldningsupplevelsen och värmeavkastningen. Nedan presenterar vi några av de bästa vedtyperna för braskaminer:

Rönnved: En utmärkt vedtyp som brinner jämnt och lugnt, ger rikligt med glöd och avger mindre mängd rök och aska. Den ger bäst värme i förhållande till sin volym.

Björkved: Populär för sin lättantändlighet och förmåga att brinna jämnt och lugnt utan att spraka eller skjuta iväg gnistor.

Bokved: Brinner jämnt och ger en hög och behaglig värme. Viktigt att låta den torka ordentligt på grund av dess höga densitet.

Askved: Kan brinna även om den är fuktig, genererar mindre aska och har en bra värmeförmåga samt brinner länge.

Lönnved: Ger en fin glöd och bra värme, anses vara det perfekta valet för braskaminer eller öppna spisar. Viktigt att den är ordentligt torkad för maximal värmeavkastning.

Energiförbrukningen varierar beroende på träslag, fuktighet och densitet. Nedan följer energivärden per fastkubikmeter för några vanliga vedtyper:

  • Rönnved: Cirka 3190 Kwh
  • Björkved: Cirka 2650 Kwh
  • Bokved: Cirka 3000 Kwh
  • Askved: Cirka 2900 Kwh
  • Lönnved: Cirka 2800 Kwh

Andra vedtyper att överväga inkluderar gran, ek, tall och asp, med energivärden som varierar från 2000 till 2900 Kwh per fastkubikmeter.

Vid val av ved är det viktigt att undersöka specifika egenskaper hos varje träslag och se till att den är ordentligt torkad innan användning för att skapa en mysig och effektiv uppvärmning i hemmet.

Nästa inlägg